Stichting
Iedereen heeft weleens met een stichting te maken gehad. Liefdadigheidsinstellingen en in zijn algemeenheid instellingen met een ideële doelstelling worden vaak in de vorm van een stichting gedreven. De stichting is een rechtspersoon en de oprichting van een stichting in Suriname geschiedt bij een notaris.
De stichting kan door tenminste één (1) persoon worden opgericht. Zowel personen als rechtspersonen (naamloze vennootschap/stichting) kunnen een stichting oprichten.
Typische kenmerken van een stichting:
- Doelvermogen: Een stichting heeft een zogeheten doelvermogen. De middelen van de Stichting worden aangewend ter verwezenlijking van haar doelstelling, welk doel niet mag inhouden het doen van uitkeringen aan de oprichters of aan hen die deel uitmaken van het bestuur, noch aan anderen, (het zogenoemd uitkeringsverbod) tenzij wat deze laatsten betreft de uitkeringen een ideële of sociale strekking hebben;
- Orgaan: De stichting heeft in beginsel één (1) orgaan te weten het Bestuur. Het is mogelijk om meerdere organen in de statuten op te nemen (Raad van Toezicht/Directie).
In de statuten van de stichting moet worden vermeld:
- Naam: Iemand die wenst over te gaan tot het oprichten van een stichting zal moeten beginnen met het bedenken van een naam voor deze Stichting, welke naam slechts gebruikt kan worden voor de Stichting als daarentegen geen bezwaren bestaan van de zijde van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De goedkeuring van de naam van de stichting dient te worden aangevraagd bij het Openbaar Stichtingenregister, welk register ook wordt beheerd door de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
- Vestigingsadres: Ook is het bestuur verplicht een vestigingsadres in Suriname door te geven.
- Doel: Verder dient de stichting een doel te hebben, welk doel niet mag inhouden het doen van uitkeringen aan de oprichters of aan hen die deel uitmaken van het bestuur, noch aan anderen, (het zogenoemd uitkeringsverbod) tenzij wat deze laatsten betreft de uitkeringen een ideële of sociale strekking hebben.
- Bestuur-vertegenwoordiging: Voorts dienen de statuten te vermelden uit hoeveel leden het bestuur (de leiding) van de stichting bestaat en ook hoe de vertegenwoordiging van de stichting geschiedt. Om (rechts-)handelingen aan te gaan zullen uiteindelijk mensen nodig om deze handelingen voor en namens een stichting te verrichten. Via het bestuur neemt de stichting deel aan het maatschappelijk leven. De eerste bestuurders zullen bij de akte van oprichting worden benoemd.
Statutenwijziging
In de statuten zal voorts worden opgenomen hoe de statuten van de stichting gewijzigd kunnen worden en hoe de besluitvorming daartoe tot stand komt.
Inschrijving Openbaar Stichtingenregister
Na de oprichting dient iedere stichting ingeschreven te worden in het gemeld Openbaar Stichtingenregister. Het gevolg van het niet inschrijven van een stichting is dat de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn naast de stichting voor de door hun verrichte rechtshandelingen.