Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Afwikkelen Nalatenschap (Boedels)

Fase 1: Verklaring van Erfrecht

In deze fase gaat het om het vaststellen wie de erfgenamen zijn van de overledene middels de  opmaak van een verklaring van erfrecht. In de verklaring van erfrecht wordt formeel aangegeven door de notaris wie de erfgenamen van de overledene zijn en tot welk deel van de nalatenschap zij zijn gerechtigd.

Actielijst:

  1. Stamboom (ofwel inlichtingenstaat);
  2. Overlijdensakte en familie (trouw)boekje van de overledene overleggen;
  3. Wij richten een schrijven naar het Testamentenregister in Suriname met het verzoek om na te gaan als de overledene een testament heeft opgemaakt;
  4. Indien zulks het geval is gaan wij na welk testament het laatste is en vragen deze aan bij de desbetreffende notaris;
  5. Let wel wij kunnen enkel aan belanghebbenden of diens (schriftelijk) gevolmachtigden een afschrift van het testament overleggen of inzage verlenen;
  6. Indien belanghebbenden of diens (schriftelijk) gevolmachtigden na inzage te hebben gehad in het testament uiteindelijk formeel en schriftelijk vastgelegd wensen te hebben wie de erfgenamen zijn dient er een verklaring van erfrecht opgemaakt te worden door de notaris.

Fase 2: Inventarisatie

In deze fase komt de inventarisatie van de bezittingen en schulden van de overledene ter sprake en wat daarmede samenhangt.

Het is voor de erfgenamen van belang te weten:

  • waar de nalatenschap van de overledene uit bestaat;
  • wat ze geërfd hebben;
  • hoe ze erfenis zullen aanvaarden;

Overeenkomst

Verder is het van groot belang dat erfgenamen er naar streven om meteen nadat de inventarisatie van de goederen van de erflater is afgerond het met elkaar eens te worden hoe zij de nalatenschap zullen gaan scheiden en delen en trachten tot een overeenkomst te komen. Het is niet voldoende dat de meerderheid van de erfgenamen het eens is met het voorstel. Om te komen tot een boedelscheiding moeten alle partijen het eens worden met elkaar.

Juridisch adviseur/mediation

In deze fase kan de notaris een actieve rol vervullen in de vorm van voorlichting en advisering, oplossingsmodellen aandragen, contacten onderhouden met de gerechtigden en de opmaak van akten verzorgen onder andere volmachten enzovoorts.

In sommige gevallen is de rol van de notaris in deze fase praktisch te verwaarlozen omdat de gerechtigden zonder tussenkomst van de notaris reeds tot een overeenkomst zijn gekomen zodat meteen over kan worden gegaan tot de opmaak van de akte scheiding en deling ofwel akte van verdeling (zie fase 3 voor nadere informatie).

Fase 3: De opmaak van de Akte Scheiding en Deling

Indien alle erfgenamen het met elkaar eens zijn omtrent de verdeling van de goederen van de erflater, dan kan de boedelverdeling plaatsvinden middels de opmaak van een akte scheiding en deling. Bij de akte scheiding en deling wordt uiteindelijk bepaald wie welke goederen krijgt en wat er met de schulden gebeurt.

Vormvereiste

Een boedelverdeling ofwel een akte scheiding en deling dient indien het onroerend goed betreft;

  • bij notariële akte te geschieden;
  • indien er minderjarige erfgenamen zijn of erfgenamen die niet het vrije beheer hebben over hun vermogen (onder curatele gestelden) of onzijdige personen die voor weigerachtige erfgenamen optreden zal de akte ondertekend moeten worden in aanwezigheid van de Kantonrechter in Suriname.

Een notaris is enkel in staat een boedel vlot af te wikkelen als alle erfgenamen daartoe hun volle medewerking verlenen. Een boedel afwikkelen moet u willen!

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK