Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Huwelijkse Voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden worden in het algemeen opgemaakt vóór het huwelijk. Na het huwelijk kunt u ook huwelijkse voorwaarden opmaken, echter hier zijn (veel) meer procedures aan verbonden en de kosten zijn een aantal keer hoger dan het opmaken van huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk.

De akte waarin de huwelijkse voorwaarden staan dient bij de notaris in Suriname te worden ondertekend. In de akte worden de zakelijke gevolgen van het huwelijk geregeld. Voorbeelden van regelingen die over het algemeen voorkomen in de huwelijkse voorwaarden zijn:

  • een regeling omtrent de verdeling van de kosten van de huishouding;
  • een regeling omtrent de eigendom van bezittingen en schulden;
  • een regeling omtrent de pensioenrechten;

Redenen

Redenen waarom u huwelijkse voorwaarden op zou kunnen maken en dus voorkomt dat er een algehele gemeenschap van goederen ontstaat zijn:

  • de aanwezigheid van een eigen bedrijf, dit in verband met het verhoogd risico van failliet gaan;
  • ingeval één van de huwelijkspartners schulden heeft;
  • bij aanwezigheid van grote verschillen tussen vermogens van de huwelijkspartners;
  • overige zaken zoals de aanwezigheid van (voor)kinderen bij een van de huwelijkspartners.

Vormen van huwelijkse voorwaarden

1. De koude uitsluiting

De koude uitsluiting houdt in een uitsluiting van welke gemeenschap van goederen dan ook, dit model staat dan ook haaks op de algehele gemeenschap van goederen. Niets wordt dus gemeenschappelijk, alles blijft vermogensrechtelijk bij de situatie zoals die was vóór het trouwen. Duidelijk is dat dit tijdens het huwelijk kan leiden tot grotere vermogensverschillen tussen de huwelijkspartners en tot uiting kan komen bij een eventuele echtscheiding. Om dit nadeel te verzachten wordt vaak een verrekeningsbeding toegevoegd.

2. Verrekeningsbedingen

Het jaarlijks verrekeningsbeding of Amsterdamse verrekeningsbeding

Dit verrekeningsbeding houdt in een verrekening van de jaarlijkse inkomsten van hetgeen over dat jaar onverteerd is of door belegging van onverteerd inkomen is verkregen. Iedere partner houdt dus ongeacht diens inkomsten hetzelfde bedrag over aan het einde van het jaar. Kortom dit beding verplicht uitsluitend tot verdeling van besparingen, verliezen worden niet in aanmerking genomen.

Voordeel: een verrekeningstelsel versterkt de vermogensrechtelijke positie van de niet werkende echtgenoot, veelal de vrouw;

Nadeel: in de praktijk is gebleken, dat deze jaarlijkse afrekening niet zo eenvoudig is en dat deze slechts bij uitzondering plaatsvinden. Zo is het vaak onduidelijk wat er onder besparingen en wat er onder inkomsten moet worden verstaan.

Het finaal verrekeningsbeding

Dit verrekeningsbeding houdt in een verdeling van de vermogens aan het einde van het huwelijk, met uitzondering van enkele componenten. Tijdens het huwelijk wordt zodoende niets verrekend aan het einde echter wel. Dit beding maakt het mogelijk om de vermogensvooruitgang die tijdens het huwelijk plaatsvindt tussen de echtgenoten te delen zonder dat de echtgenoten verzeild raken in de veelal moeizame verrekeningen van het Amsterdams verrekenbeding.

3. Gemeenschap van winst en verlies

Het verschil tussen voordelig en nadelig saldo bij ontbinding van het huwelijk, hetgeen partijen ten huwelijk hebben aangebracht en hetgeen zij tijdens huwelijk verkrijgen door schenking of erfrecht blijft privé; vruchten en inkomsten uit ieders goederen alsook het verkregene uit arbeid en revenuen uit onverteerde inkomsten, alle schulden tijdens huwelijk gemaakt die de echtgenoten tezamen betreffen, worden gemeenschappelijk (zoals kosten huishouding en opvoeding kinderen).

4. Gemeenschap van vruchten en inkomsten

Hier is er slechts sprake van een gemeenschap van winst, een eventueel voordelig saldo bij ontbinding wordt gelijkelijk over de partners verdeeld. Bij een nadelig saldo komen de schulden ten laste van degene die ze heeft aangegaan. Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten verbonden aan het maken van huwelijkse voorwaarden, de hier gegeven informatie pretendeert ook niet volledig te zijn.

Gesteld mag worden dat het huwen in gemeenschap van goederen tot grote problemen aanleiding kan geven bij een eventuele echtscheiding, waar degene die roept ‘dat hij of zij toch maar gezorgd heeft dat het er allemaal in voldoende mate aanwezig is’ nogal snel over het hoofd ziet dat de ander dat, in de tijd dat alles nog over rozen ging, mogelijk gemaakt heeft door voor rust aan het thuisfront te zorgen.

Let wel, wij pretenderen niet dat de echtscheidingen bij huwelijken op huwelijkse voorwaarden langs een leien dakje verlopen. Ook bij deze huwelijken kunnen er problemen ontstaan, omdat het probleem simpelweg de echtscheiding is waarbij de vermogensrechtelijke afwikkeling aanleiding tot vaak moeilijkheden.

Verder dient er nog op gewezen te worden dat met het oog op het einde van het huwelijk door de dood van een van de echtgenoten huwelijkse voorwaarden gesloten of gewijzigd kunnen worden. Dit zal zich met name voordoen bij huwelijken die indertijd vanwege zakelijke risico’s op huwelijkse voorwaarden waren aangegaan. Indien zo een huwelijk stand houdt, de zakelijke risico’s verminderen en het echtpaar aan een mooie oude dag gaat denken, dan kan het raadzaam zijn om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen in die zin dat echtgenoten in het vervolg in algehele gemeenschap van goederen gehuwd zullen zijn.

Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” en een goede regeling kunt u de kans tot grote ergernis en verslagenheid aanzienlijk verkleinen of zelfs voorkomen door u tijdig juridisch te doen adviseren door een notaris omtrent uw huidige en toekomstige huwelijksvermogensrechtelijke positie.

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK