Julianastraat 51, Paramaribo +597 473238 info@notariaatmannes.sr
Social

Samenlevingsovereenkomst

Een samenlevingsovereenkomst (of samenlevingscontract), is een overeenkomst tussen personen die met elkaar gaan samenwonen (concubinaatschap). Het is niet verplicht een notariële samenlevingsovereenkomst te laten opmaken, maar het is wel van groot belang voor de rechtszekerheid en eventuele bewijslevering. In de samenlevingsovereenkomst worden afspraken vastgelegd over:

  • de eigendom van de inboedel van de samenwoners (concubine/concubaan)
  • de (gezamenlijke) eigendom van giro- en bankrekeningen
  • de verplichting tot bij te dragen in het levensonderhoud van de partner
  • gezamenlijke inkomens
  • de huishoudkosten
  • het moment waarop het samenwonen als beëindigd beschouwd zal worden

Ook kunt u in de samenlevingsovereenkomst bijvoorbeeld regelen dat de bijdrage in bepaalde kosten naar evenredigheid van de netto inkomens van de samenwoners wordt vastgesteld. Denk hierbij aan:

  • de kosten van het opvoeden van kinderen (kinderopvang)
  • de huurkosten
  • de maandlasten van de hypotheek
  • de huishoudkosten
  • pensioenen

Lijst van aanbreng

Er kan een lijst van aanbrengsten worden gehecht aan de samenlevingsovereenkomst. Dit is een lijst waarop de samenwoners aangeven welke spullen zij inbrengen op het moment dat de samenlevingsovereenkomst wordt getekend.

Bij het beëindigen van de samenleving kan elk zijn eigen aangebrachte goederen terugnemen, zonder dat partijen tot enige verrekening of betaling gehouden zijn jegens elkaar. Goederen staande de samenleving door een van de partijen aangebracht, dienen dus ook op de lijst gezet te worden. De lijst dient steeds door partijen ondertekend te worden. De lijst wordt telkens weer aan dit contract gehecht.

Partnerpensioen

Nog een reden om een samenlevingsovereenkomst op te maken, heeft te maken met het partnerpensioen.  Samenwoners kunnen elkaar over en weer als gerechtigde aanwijzen tot het in de pensioenregelingen waaraan zij deelnemen geregeld nabestaandenpensioen. Samenwoners dienen er rekening mee te houden dat zij, om in aanmerking te komen voor een nabestaandenpensioen, aan alle door het desbetreffende pensioenreglement gestelde eisen moeten voldoen.

Testament?

Veel samenwoners die een samenlevingsovereenkomst tekenen, laten gelijk een testament opmaken. De samenlevingsovereenkomst zelf is immers geen testament. Als een van de samenwoners overlijdt, dan is de andere samenwoner niet automatisch erfgenaam. Volgens de regels van het erfrecht is de familie van de overledene erfgenaam. U doet er daarom verstandig aan tegelijkertijd een testament te laten opmaken. Ook dit regelt u bij de notaris. Onder het kopje erfrecht kunt u meer lezen over testamenten.

Wat is een verblijvensbeding?

Door een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst op te nemen, kunt u de consequenties van het beëindigen van het samenwonen regelen.

Een verblijvingsbeding zorgt er namelijk voor dat indien één van de twee samenwoners overlijdt, de langstlevende samenwoner de gehele eigendom verkrijgt over de voorheen gemeenschappelijke zaken. Een verblijvingsbeding biedt geen uitweg voor de niet-gemeenschappelijke zaken. Privézaken kunnen dus alleen worden nagelaten door middel van het opstellen van een testament.

Conclusie

Het is niet verplicht een notariële samenlevingsovereenkomst te laten opmaken, maar zoals u na het lezen van bovenstaande tekst zult begrijpen, is het wel van groot belang voor de rechtszekerheid en eventuele bewijslevering. Omdat een notariële akte door beide samenwoners, voor een notaris wordt getekend zal de bewijslast van een notariële samenlevingsovereenkomst zwaar wegen. Doen dus!

Wilt u meer weten? Wij praten graag verder! Contact ons
Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief! Abonneren

Geef U op voor het ontvangen van onze nieuwsbrief zodat we U regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste nieuwstjes en tips.

OK